НА ЧИСТО. В СРЕДАТА НА СЕДМИЦАТА.

Понеделниците и всяко първо число на месеца са сигурно най-заетите дни за „от днес няма“‘ „от сега почвам да“ и т.н. Нова Година пък направо си плаче да бъде нещо грандиозно – да се правят списъци, да се вземат решения, да се прекъсват вързки, да се подновяват такива, да се кажат думи, неготови за казване, да се почна и да се свършва – да има действие

Тази година обаче 2015 ще дойде в сряда – т.е. в четвъртък – с една дума баш по средата на седмицата. И ни оставя объркани – сега аз тази диета да я почвам ли от 1-ви, като има празници и като технически не е понеделник, та не е нова седмица. Това си е старата седмица, тя си носи още емоции от старата година.
Не съм съвсем наясно с теорията на относителността, но пък съм сигурна, че времето е относително понятие. Аз мога цяла година, всеки понеделник да си почвам новите неща и никога да не ги довършвам. И това си е една цяла пропиляна година – от гледна точка на неуспешни опити. Мога обаче, ей така, във вторник да реша, че вече няма на къде да бягам от собствените си решения.
Реално най-добрите съм ги взимала ей така, а не в типичното за зодията претегляне на за и против, списъци с плюсове и минуси. Животът не е стратегия, не е математика и няма нужда от чак такива планове.
Не искам годината ми да бъде разчет на тримесечие или бизнес план за завладяване на света. Искам да е подредена точно толкова, колкото да не загубя себе си за дълго. За кратко може – да се изгубиш за кратко си е редно поне 2 пъти в годината, за да се намериш пак и чисто нов. И повярвайте ми, това рядко се случва в понеделник и още по-рядко на Нова Година.
Важно е с кой ще прекараш последните часове на старата година, но ако няма да направиш усилие да прекарваш повече качествено време с тези хора в новата – един празник не може да бъде спасителен пояс за връзки, за отношения, за живота.
По-важно е какво правиш с времето, което имаш – с всеки един ден, а не само с понеделниците и не само с новите години.
Ако искате да започнете на чисто – направете го, простете, споделете, кажете или мълчете, но поставете едно ново начало. В средата на седмицата. Може да е тази, може да е в средата на март. Няма значение. Няма нужда от понеделник, от нов месец, от другия сезон или новата година. Имаме нужда само от себе си и собствената си воля, макар че малко подкрепа не е излишна.
Стана малко патетично, а ми се искаше да бъде приятен хаос и съвсем лежерно писание за новото начало в средата на седмицата.
За това как новата година не означава нищо, ако продължаваме да живеем в комфортната си зона. Слагайте си удобните обувки и завладявайте света!
Снимка: Емилия Петкова
Локация: Римини, кафе 8 1/2

0 коментара: